Vandaag behandelden we de perspectievennota in het Algemeen Bestuur. Deze nota vormt het uitgangspunt voor de begroting van volgend jaar. Het voorstel was om de belasting op waterzuivering extra te verhogen, zodat we onze schulden kunnen verlagen. Wij stemden tegen.
Omdat in deze moeilijke tijden we onze inwoners en bedrijven niet met extra belastingverhogingen moeten opzadelen. Onze schulden kunnen we ook een jaar later aflossen. Hier de volledige spreektekst van Marlies Van De Voort namens PvdA Rijn & IJssel:
In de perspectievennota lezen we dat in het formatieplan rekening wordt gehouden met de verplichting voor de participatiewet voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en dat hierin wordt voorzien in een groei van 3 fte. Wij vinden het heel erg belangrijk dat er voor iedereen in deze samenleving een plek is, en ook zeker op de arbeidsmarkt om mee te doen en een steentje bij te dragen. We zijn dan ook erg blij dat het waterschap op deze manier invulling geeft aan de participatiewet en er voor komend jaar een groei van 3 fte voorzien wordt.
De perspectievennota werd ons in drie scenario’s voorgelegd als uitgangspunten voor de begroting. Scenario B spreekt ons qua uitgangspunten aan: wij zouden het liefst straks een begroting zien waarin het voorspelde dividend geen rol speelt om de begroting sluitend te maken. In scenario B wordt voor de afvalwaterketen een sluitende begroting gegeven. Ook het principe ‘de vervuiler betaalt’ krijgt in dit scenario een plek. Dit principe past met name heel goed bij bedrijven waarbij de vervuiling een bijproduct is van hun verdienmodel, daarbij is het eerlijk als zij zelf ook de kosten dragen van de vervuiling die ze veroorzaken.
Ondanks dat we deze uitgangspunten uit scenario B kunnen ondersteunen, vinden we het niet gepast om in een crisis over te gaan tot belastingverhogingen. Er zijn een paar knoppen waar aan gedraaid kan worden: de inkomsten, de uitgaven en de aflossing van schulden.
– De ambitie van het waterschap is hoog: we willen een hoop dingen doen. En als overheid dingen willen doen in tijden van crisis is goed, dat zorgt voor werkgelegenheid en houdt de economie aan de gang. De uitgavenknop is dus een knop waar we dus niet aan willen draaien.
– De inkomsten gaan over het heffen van belastingen. Het verhogen van de zuiveringsheffing zorgt ervoor dat we zowel bedrijven als inwoners belasten. De 3% die is vastgelegd in het bestuursakkoord is wat ons betreft meer dan genoeg lastenverhoging voor nu. Aan de zuiveringskant deze afspraak juist op dit moment loslaten en de lasten verhogen vinden we geen goed idee. Laten we in tijden van crisis zorgen dat wij niet extra bijdragen aan geldzorgen in huishoudens waar het krap wordt of bij bedrijven die voor werkgelegenheid in onze regio zorgen.
– De knop die overblijft is het aflossen van de schulden. Onze leningen staan voor langere tijd vast tegen lage rentes, ons renterisico is laag. We ondersteunen het plan om toe te werken naar een schuldenquote van 250%, maar we vinden ook dat een jaar later op dat niveau uitkomen geen enkel probleem is gezien de huidige omstandigheden.
Wij kunnen gezien de huidige omstandigheden niet instemmen met scenario B. We hopen dat we we als algemeen bestuur voor nu voor scenario A kunnen kiezen waarin we de zuiveringsheffingen niet extra gaan verhogen ten opzichte van de al eerder afgesproken verhoging. Met dit scenario belasten we onze belastingbetalers niet extra in deze crisis en geven we de economie en de samenleving ruimte om te herstellen. Als er meer duidelijkheid is over hoe de coronacrisis zich ontwikkelt en zichtbaar wordt dat de economie zich herstelt willen we graag een scenario met uitgangspunten zoals die van scenario B heroverwegen.