Verdroging Achterhoek en Liemers

7 november 2024

Verdroging van de Achterhoek en delen van de Liemers zijn een groot probleem. De schadelijke effecten van verdroging voor de natuur en ook voor de landbouw zijn steeds meer zichtbaar. Passen bij dit grote probleem nog wel de veelal kleinschalige maatregelen en pilots gericht op het bestrijden van verdroging?

Afgelopen week spraken wij tijdens de algemeen bestuursvergadering van Waterschap Rijn en IJssel over het vervolgvoorstel voor het project ‘Elke Druppel de grond in’ (afgekort EDDGI). Naast alle loftuitingen vanuit het algemeen bestuur hadden wij als PvdA-fractie toch ook enkele kritische kanttekeningen bij dit project en de kosten (12 miljoen euro tot 2027 en daarna tot 2030 wellicht 27 miljoen) hiervan. Is 12 miljoen niet heel veel geld voor draagvlak, bewustwording en keukentafelgesprekken? Zijn dit soort – op zich sympathieke- projecten niet slechts een druppel op een inmiddels gloeiende plaat?
En ja; met kleine stappen kom je ook vooruit maar tegelijkertijd vragen wij ons af of het tempo, doelstellingen en resultaten van dit soort projecten nog passen bij de omvang en urgentie van ernstige verdroging in de Achterhoek. En let wel; ook andere instanties (o.a. provincie, LTO, terreinbeheerders, drinkwaterschappijen) zijn in ons werkgebied bezig met allerlei kostbare projecten en pilots rond verdrogingsbestrijding. Ook daar zijn vele miljoenen mee gemoeid. De vraag blijft echter; helpt het ook allemaal? De verdroging is sinds decennia alleen maar erger geworden.

EDDGI is één van de manieren waarop het waterschap probeert om de ernstige verdroging op de hoge zandgronden in de Achterhoek- maar ook in de Liemers- aan te pakken. De schadelijke effecten van verdroging voor de natuur zijn in ons werkgebied al langer zichtbaar; tegenwoordig krijgt ook de landbouw de rekening gepresenteerd (o.a. minder opbrengsten) voor de manier waarop wij het water al decennia in sneltreinvaart afvoeren uit ons gebied.
Even wat feiten op een rijtje: EDDGI richt zich met name op het werken aan draagvlak en bewustwording bij (agrarische) grondeigenaren om meer water vast te houden. Goed om te weten is dat het werkgebied van waterschap Rijn en IJssel 1230 agrariërs telt (bron: Tauw ingenieursbureau). De afgelopen jaren hebben zo’n 650 grondeigenaren deelgenomen aan een kennis- of informatiebijeenkomst. 70% van de deelnemers is agrariër. 290 deelnemers hebben – op vrijwillige basis- een maatregel genomen zoals het plaatsen van een skippybal (als duikafsluiter), een kleine stuw in kleine watergangen en/of advisering aan de keukentafel over maatregelen op het agrarisch bedrijf zoals drainage of druppelirrigatie. Hoeveel procent van de 290 deelnemers agrariër is, is onbekend. In de volgende fase van EDDGI 2 wordt gekozen voor een meer groeps- en gebiedsgerichte benadering want water vasthouden in een gebied lukt alleen als meerdere grondeigenaren in het gebied ook echt meewerken.

Meer weten over de aanpak van verdroging in de Achterhoek en Liemers en het EDDGI project?
Kijk voor het EDDGi project bij de stukken van de AB vergadering (agendapunt 8) van Waterschap Rijn en IJssel op 5 november jl.: Agenda WRIJ – AB vergadering dinsdag 5 november 2024 14:00 – 17:00 – iBabs Publieksportaal

Lees ook dit essay ‘Kwesties op de kaart’ met een pleidooi om nu de echte dilemma’s en pijnlijke ingrepen in beeld te brengen; ingrepen die hard nodig zijn om verdroging in de Achterhoek Liemers een halt toe te roepen. Kwesties op de kaart | Nederlandse School voor Openbaar Bestuur